Velen sceptisch over doelen Dekker

Samenvatting van de discussiebijeenkomst bij Bibliotheek & Archief van de Universiteit Twente op 18 februari 2014

Na een inleiding door Franciska de Jong, hoogleraar taaltechnologie aan de UT, presenteerde Jos Engelen (NWO) zijn standpunt over de noodzaak en onvermijdelijkheid van open access. Daarna gaf Detlef Lohse, hoogleraar Physics of Fluids (UT) een kritische beschouwing over het commerciële belang van grote uitgevers bij de golden route van open access (‘public money for private wealth’). Hij leidde vervolgens de discussie met een panel bestaande uit de twee eerstgenoemde sprekers aangevuld met drie UT-hoogleraren.

Aan de hand van discussiestellingen van de panelleden ontstond een geanimeerd en interessant debat, zowel tussen de panelleden als met het publiek. Hoewel niemand het belang van open access in twijfel trekt, zijn velen sceptisch over de haalbaarheid van de doelen die staatssecretaris Dekker onlangs gesteld heeft. Of zoals panellid en hoogleraar Politicologie Kees Aarts het uitdrukte: ‘We onderschatten de weerstand van uitgevers om het publicatiemodel te veranderen en overschatten de bereidheid van wetenschappers om daadwerkelijk voor Open Access te kiezen’.